ПАСКА-БРІОШ


Зовсім скоро Великдень - одне з найвизначніших народних Свят. Більшість з нас у Чистий четвер будуть пекти паски, але є й такі, які деякі досі не наважуються перебороти свій страх та купують пасочки в магазинах/на базарах, пояснюючи тим, що не вміють і в них нічого не вийде. Проте, всі ми чудово розуміємо, що в таких пасочках немає «душі», вона приготована без «любові». Тому пропоную поповнити ряди господинь, які готують домашню паску з чистими думками та молитвою і приготувати цього річ паску по рецепту неймовірної Лізи Глінської, яка взяла за основу рецепт приготування французького бріош, та трохи змінила його.
Бріош, це щось особливе, це дуже і дуже смачно і не схоже на дріжджову випічку в звичному розумінні слова. Смак дуже ніжний, буквально тане в роті. Спочатку бріош готували майже не солодкими, але зараз додають значно більше цукру, масла і яєць. Золотою серединою вважається, коли масла 60% від кількості борошна.
Так як в складі майже немає рідини (всього 25 г), готова випічка має дуже ніжну та вологу структуру. Нехай вас не бентежить кількість молока – молочна здоба зберігається гірше та швидше черствіє.
Бріош дуже м'які і злегка волокнисті, щось середнє між кексом, здобною булочкою і паскою. Але на відміну від, наприклад, паски готуються бріош набагато простіше, а тому побалувати себе і близьких можна не тільки раз на рік, а хоч кожні вихідні. До того ж дуже зручно, що тісто можна зробити напередодні ввечері.

Вам знадобиться:

380 г пшеничного борошна
дрібка солі
150 г цукру
5 яєць
180 г вершкового масла (хорошої якості, я брала 82%)
25 мл молока
6 г сухих дріжджів (у мене 18 г пресованих дріжджів)
150 г сухофруктів (цукати і суха журавлина)(у мене були різні сухофрукти та цукати,замочені в коньяку)

*Тут трохи інші пропорції цього рецепту.

Приготування:
Сухі дріжджі всипте в борошно, перемішайте. Яйця, цукор і молоко збивайте в комбайні або міксером протягом однієї хвилини, всипте борошно з дріжджами та сіль, перемішайте. Нарізане кубиками холодне масло, поступово, по кілька кубиків, вмішати в тісто. Цей процес може зайняти від 15 до 20 хвилин. Перекладіть тісто в чисту миску, накрийте полотенечком, поставте в тепле сухе місце без протягів.
(У мене тісто вийшло рідкуватим. Спочатку я хотіла додати борошна, але стрималась. І не пожалкувала).

Через 1,5 години тісто, яке піднялося потрібно вимішати рухами від країв до центру. Оберніть миску харчовою плівкою і поставте тісто в холодильник мінімум на 4 години. (Я тісто ставила в холодильних на всю ніч). Тісто в холодильнику буде підходити, але буде підходити дуже повільно. В результаті ми отримаємо пишне тісто і відсутність різкого запаху та смаку дріжджів, що не може не сподобатись. Такий спосіб «піднімання» тіста називають холодним.

*Можна тісто не залишати на ніч в холодильнику, а дати йому піднятись при кімнатній температурі, приблизно вдвічі. Такий спосіб називають – теплим. Самі вибирайте, в який спосіб будете вимішувати.

Після цього тісто потрібно знову осадити, трохи вимісити, додати нарізані сухофрукти. Якщо в процесі вимішування тісто липне до рук, борошно додавати не можна. Краще змастіть руки рослинною олією.

Розкладіть тісто в формочки, заповнюючи їх на одну третину. Накрийте форми рушником, відправте в сухе тепле місце, щоб тісто підійшло втретє приблизно в два рази. Змастіть паски жовтком, змішаним з невеликою кількістю води (я додала трошечки молочка). У духовці, розігрітій до 170 ° С, випікайте паски 40-50 хвилин в залежності від розміру форми. Готовність перевірте сухою паличкою/спажкою.

Готові паски прийнято рясно прикрашати глазурами, символічними написами, горіхами, цукатами або кольоровим цукровим мачком і фарбованим пшоном. Це кольорове посипання – ознака класичної паски.


Також Ліза Глинська тут відповіла на питання, що виникають при приготуванні випічки:

1. Рідкувате тісто. Це нормально! Не страшно. Воно не повинно бути, як на пиріжки. Не потрібно поспішати додавати борошно. Навіть якщо воно трохи слабеньке, що з того? Нікуди далі миски і форми воно не дінеться.

2. Не дуже активно піднімається. Не дуже активний ріст тіста на перших двох етапах піднімання не повинен вас лякати. Трохи зросло? Значить, процес йде... А отже після ночі в холоді, тісто буде вести себе активніше (третій підйом + воно добре підніметься в духовці). (У мене так і сталося: тісто не активно піднімалось, то я збільшила трохи час на третій підйом, та в духовці виросло краще)

3. Тісто зовсім не підійшло, лежить каменем. Що я зробила не так? Мені складно сказати, в чому проблема, адже я не стояла поруч з вами... Температура на кухні, якість дріжджів, інгредієнти, врешті-решт настрій і енергетика. Тому вихід тут один... Не стоїмо і не розглядаємо бездиханне тісто, а посміхаємося і робимо новий заміс!))


Бриош - різновид французької здобної випічки. Традиційний бріош є круглою булкою з фруктами і подрібненим шоколадом, яку подають до чаю або кави.
Слово бріош/brioche вперше документально зафіксоване у 1404 році на півночі Франції (у Нормандії), і вважається, походить з традиційних рецептів хлібу норманів.
Вже у XVIIXVIII ст.ст. бріош стає дуже популярним хлібо-булочним виробом у Франції, зокрема на північному заході і в центрі, включно з Парижем.
З бріош пов'язане виникнення одного відомого вислову-афоризму, що зазвичай приписують королеві Франції Марії Антуанетті. Насправді ж, французький мислитель Ж.-Ж. Руссо в своїй автобіографії «Зізнання» (фр. Confessions, 1783) згадує про одну поважну даму при дворі, що на зауваження про те, що, мовляв, «простий народ голодує», випалила: «Якщо в них немає більше хліба, нехай їдять бріоші» (фр. S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la brioche). В українській мові вислів отримав популярність не в буквальному перекладі: «Як не мають хліба, нехай їдять тістечка».
  

СМАЧНОГО!

Коментарі