Пшеничний хліб на заквасці Левіто Мадре (Levito Madre) з насінням льону, соняшнику та кунжутом



Цей хліб надзвичайний! Він, наче м’яка хмаринка, яка ніжно тає у роті. Тож перед приготуванням раджу обзавестись ну дуже гострим ножем.


На 2 невеликі буханки хліба, загальною вагою 800 г (як на фото) Вам знадобиться:
366 г пшеничного борошна (просіяти)
112 г пшеничної закваски 50% Левіто Мадре (Levito Madre)
252 г фільтрованої води (кімнатної температури)
9 г солі
20 г цукру (моє доповнення)
1-2 ст.л. оливкової олії (моє доповнення)
20 г насіння льону (замочити в 40 г теплої води на 1-3 години)
20 г насіння соняшнику + 10 г кунжуту (замочити в 30 г води на годину).

Приготування:
1. Змішайте борошно і воду в мисці/чаші міксера/хлібопічці до повного зволоження борошна, затягніть плівкою і залиште для автолізу* на 20-60 хв.

* У хлібній справі «аутоліз» частіше називають бродіння суміші борошна і води перед замісом тіста. Цей прийом покликаний поліпшити структуру тіста, його в'язкість, посилити клейковину, тому що клейковина (або інша назва «глютен» - білок, що міститься в борошні) не розчиняється у воді.

2. Посипте тісто сіллю, цукром, викладіть зверху закваску і вимісіть до отримання м'якого, трохи липкого, але цілком еластичного тіста з середньо розвиненою клейковиною.

3. Додайте мочку з насіння* і вимісити тісто**. В кінці замісу я додала трохи оливкової олії 1-2 ст.л. (дивіться по вашому тісту). Якщо ви місите вручну, то нею можна змастити собі руки.
* мочка з насіння це замочене насіння (льону, соняшнику та кунжуту) у воді. Для цього хліба ви можете взяти ваше улюблене насіння, головне – дотримуватися пропорцій).
Важливо: насіння слід замочити, адже сухі добавки починають вбирати вологу при замісі і, якщо тісто не вологе, а, скажімо, середньої консистенції, насіння забере досить багато вологи і зробить тісто тугим. Туге тісто менш еластичне, тим більше, що насінинки і так заважають утворенню клейковиних ниток і плівок, розриваючи їх, тому такий хліб може бути меншого обсягу з грубою дрібною пористістю, з підривами скоринки.
** Дж. Хамельман схиляється до підходу, де всі інгредієнти, включаючи мочку і сухе насіння, вносяться на самому початку і заміс відбувається рівно стільки, скільки потрібно - до потрібного розвитку клейковини в тісті. Тому ми додаємо мочку майже на початку.

4. Перекладіть тісто в змащену олією миску, затягніть плівкою і залиште бродити на 2,5 години. Складіть тісто два рази з інтервалом в 50 хв.
5. Розділіть на 2 частини і зробіть попереднє округлення, залиште на 20 хвилин.
6. Далі сформуйте 2 булки хліба і перекладіть у форми для випічки хліб-цегла.

7. Дайте хлібу 2-2.5 години вистоювання при 24-25 ° С. (Я частіше залишаю в холодильнику на ніч при +8° С або ж виношу на балкон, попередньо затягнувши плівкою і накривши рушником. Якщо ви також плануєте випікати зранку і ставите на ніч бродити, то намагайтесь щоб температурний режим був не більше +10° С).
8. Розігрійте духовку до 250 ° С.
10. Скропіть хліб водою і посипте кунжутом. Зробіть надрізи і випікайте 15 хвилин при 250° С, 20 хвилин при 220 ° С.

СМАЧНОГО!

Коментарі