ТОРТ "СИРНИЙ МЕДОВИК"


Торт «Медовик» - це класика випічки, традиція сімейного святкового чаювання. Кожен з нас пам’ятає смак і неймовірний медовий аромат цього тортика, але не кожен знає історію виникнення)
Історія торта «Медовик» бере свій початок в Російській імперії за часів правління імператора Олександра I, який перебував на престолі з 1801 по 1825 рік.
Справа в тому, що дружина імператора Олександра I не любила мед. Прислуга і кухарі при дворі прекрасно знали про цю смакову особливість Єлизавети Олексіївни і готували для неї десерти та солодощі з різних компонентів, але тільки не з меду. В один прекрасний день при імператорському дворі з'явився новий кондитер, який не мав уявлення про те, що вважає за краще їсти дружина імператора на солодке. Новий кондитер вирішив приготувати особливе частування - торт, який повинен був неодмінно припасти до смаку Єлизаветі Олексіївні.
Торт був приготований і поданий імператриці, солодке частування вийшло настільки смачним і ніжним, що дружина Олександра I не просто не розлютилася на нового кондитера, але і веліла щедро нагородити за його винахідливість. Саме з тієї пори, торт «Медовик» став найулюбленішим солодким блюдом Єлизавети. Через деякий час медовий торт став користуватися величезною популярністю в багатьох країнах, особливо в пострадянських.
Сьогодні я Вам пропоную приготувати трохи видозмінену версію цього тортика. Але, повірте, торт виходить ніжним, ароматним, смачним і простим в приготуванні.


Вам знадобиться:
тісто:
350 г пшеничного борошна (я брала трохи більше, але не спішіть всипати все борошно, можливо Вам буде достатньо цієї кількості)
300 г кисломолочного сиру («творога»)(я брала домашній)
150 г цукру
100 мл меду (краще натурального)
3 яйця
1 ч.л. соди
30 г вершкового масла 
цедра 1 апельсина/мандарина/лимона

крем:
сметанний або сирний (на Ваш смак)

Приготування:
Тісто:
1. В каструльці з'єднати цукор, мед і масло. Поставити на невеликий вогонь. Нагрівати, помішуючи, поки повністю не розчиниться цукор.
2. Яйця злегка збовтати віночком і тонкою струйкою влити в медово-масляну суміш, постійно збиваючи, щоб яйця не «заварилися». Нагрівати, помішуючи, поки не утвориться біла піна (температура близько 70 С). Додати соду. Зняти з вогню.
3. Додати в тісто цедру, кисломолочний сир (творог) і борошно. Цедру я брала з мандарина. Але тут можна, на мою думку, використати і з лимона/апельсина, як записано в рецепті. Теж має бути смачно. Замісити тісто (тісто липке). Прибрати в холодильник на 2-5 годин. (Я залишала на ніч).
4. Нагріти духовку до 200 С. Дістати тісто з холодильника. Розділити на 8 рівних частин (по рецепту). У мене вийшло 11 частин, і відповідно 11 коржів. Кожну розкачати в тонке коло, наколоти виделкою. Випікати коржі по одному 3-4 хвилини. Відразу після випікання за допомогою кільця або тарілки вирізати коло необхідного діаметра (20-22 см з заданою кількістю інгредієнтів) У мене коло було в діаметрі приблизно 29-30 см і вказаних складників мені все рівно вистачило.
5. Обрізки коржів підсушити в духовці при 200 С 5-10 хвилин. Потім подрібнити в крихту блендером.
6. Всі коржі скласти на тарілку. Якщо не збираєтеся використовувати їх відразу, то краще замотати плівкою і прибрати в холодильник.

Крем у мене був спочатку сирний («творожный»). Він підкреслив смак торту.
Наступного разу крем був вершковий - теж смачно.
Обидва варіанти сподобалися моїй сім’ї, а Ви обирайте на свій смак! )

СМАЧНОГО!




Коментарі