Торт
«Медовик» - це класика випічки, традиція сімейного святкового чаювання. Кожен з
нас пам’ятає смак і неймовірний медовий аромат цього тортика, але не кожен знає
історію виникнення)
Історія
торта «Медовик» бере свій початок в Російській імперії за часів правління
імператора Олександра I, який перебував на престолі з 1801 по 1825 рік.
Справа
в тому, що дружина імператора Олександра I не любила мед. Прислуга і кухарі при
дворі прекрасно знали про цю смакову особливість Єлизавети Олексіївни і
готували для неї десерти та солодощі з різних компонентів, але тільки не з
меду. В один прекрасний день при імператорському дворі з'явився новий кондитер,
який не мав уявлення про те, що вважає за краще їсти дружина імператора на
солодке. Новий кондитер вирішив приготувати особливе частування - торт, який
повинен був неодмінно припасти до смаку Єлизаветі Олексіївні.
Торт
був приготований і поданий імператриці, солодке частування вийшло настільки
смачним і ніжним, що дружина Олександра I не просто не розлютилася на нового
кондитера, але і веліла щедро нагородити за його винахідливість. Саме з тієї
пори, торт «Медовик» став найулюбленішим солодким блюдом Єлизавети. Через
деякий час медовий торт став користуватися величезною популярністю в багатьох
країнах, особливо в пострадянських.
Сьогодні
я Вам пропоную приготувати трохи видозмінену версію цього тортика. Але,
повірте, торт виходить ніжним, ароматним, смачним і простим в приготуванні.
Вам знадобиться:
тісто:
350
г пшеничного борошна (я брала трохи
більше, але не спішіть всипати все борошно, можливо Вам буде достатньо цієї
кількості)
300
г кисломолочного сиру («творога»)(я брала
домашній)
150
г цукру
100
мл меду (краще натурального)
3
яйця
1
ч.л. соди
30
г вершкового масла
цедра
1 апельсина/мандарина/лимона
крем:
сметанний або сирний (на Ваш смак)
Приготування:
Тісто:
1.
В каструльці з'єднати цукор, мед і масло. Поставити на невеликий вогонь.
Нагрівати, помішуючи, поки повністю не розчиниться цукор.
2.
Яйця злегка збовтати віночком і тонкою струйкою влити в медово-масляну суміш, постійно
збиваючи, щоб яйця не «заварилися». Нагрівати, помішуючи, поки не утвориться
біла піна (температура близько 70 С).
Додати соду. Зняти з вогню.
3.
Додати в тісто цедру, кисломолочний сир (творог) і борошно. Цедру я брала з
мандарина. Але тут можна, на мою думку, використати і з лимона/апельсина, як
записано в рецепті. Теж має бути смачно. Замісити тісто (тісто липке). Прибрати
в холодильник на 2-5 годин. (Я залишала
на ніч).
4.
Нагріти духовку до 200 С. Дістати тісто з холодильника. Розділити на 8 рівних
частин (по рецепту). У мене вийшло 11 частин, і відповідно 11 коржів. Кожну
розкачати в тонке коло, наколоти виделкою. Випікати коржі по одному 3-4
хвилини. Відразу після випікання за допомогою кільця або тарілки вирізати коло
необхідного діаметра (20-22 см з заданою
кількістю інгредієнтів) У мене коло було в діаметрі приблизно 29-30 см і вказаних
складників мені все рівно вистачило.
5.
Обрізки коржів підсушити в духовці при 200 С 5-10 хвилин. Потім подрібнити в
крихту блендером.
6.
Всі коржі скласти на тарілку. Якщо не збираєтеся використовувати їх відразу, то
краще замотати плівкою і прибрати в холодильник.
Крем у мене був спочатку
сирний («творожный»). Він підкреслив смак торту.
Наступного разу крем був вершковий - теж смачно.
Обидва варіанти сподобалися моїй сім’ї, а Ви обирайте на свій смак! )
Наступного разу крем був вершковий - теж смачно.
Обидва варіанти сподобалися моїй сім’ї, а Ви обирайте на свій смак! )
СМАЧНОГО!
Коментарі
Дописати коментар