КАРТОПЛЯНІ БУЛОЧКИ ІЗ СИРНОЮ СКОРИНКОЮ


Нещодавно відкрила для себе картопляне тісто, яким вже дуже хочеться поділитись із Вами.
Скажу так, коли вперше готувала ці булочки, то нічого хорошого від них не чекала. Тісто як тісто. Уявіть, яка я була здивована, коли дістала із духовки вже готові - м’які, ніжні, повітряні булочки із хрумкою сирною скоринкою, які просто тануть у роті. Дуже схожі на  знайомі з дитинства сирні палочки, які продавалися у шкільній їдальні…
З’ясувалося, що  такими їх зробило саме додавання в тісто вареної картоплі.
То ж не барімося, а мерщій готувати!


Вам знадобиться:
150 гр картопляного пюре (одна середня картоплина. У мене чотири маленькі)
420-450 гр пшеничного борошна
80 мл води
80 мл молока
70 гр вершкового масла
2 ч. л. цукру (я клала більше)
1 ч. л. солі
1 яйце всередину тіста + 1 для обмазки зверху (можна взяти тільки жовток і розвести його краплиною молока).
7 гр сухих дріжджів
100-150 гр твердого сиру (такий як на піцу, у мене був звичайний «Російський»)

Приготування:
Картоплю відварити, зняти шкірку (мундир) і зробити пюре, можна картоплю розчавити звичайною виделкою, головне щоб картопля добре зварена була.


Молоко, воду, масло, сіль покласти на маленький вогонь і зігріти до такого стану, щоб масло розтопилося, але не закипіло.

Молочну суміш додати до картопляного пюре і збити (можна блендером)  до однорідності, додати дріжджі, цукор і яйце, знову злегка збити.



Муку просіяти і поступово додати до рідкої суміші. Замісити гладеньке, не надто липке тісто. (Я робила тісто за допомогою хлібопічки. Згідно інструкції виклала всі інгредієнти в такій послідовності: дріжджі, борошно, цукор, яйце, молочну суміш. Ви можете також скористатися вашою хлібопічкою, але закладати інгредієнти потрібно суворо по інструкції).



На руки додати пару крапель олії, взяти тісто в руки, сформувати кулю, покласти знову в миску, накрити харчовою плівкою або полотенцем. Положіть в тепле місце на 1-1,5 години. (Можна поставити в духовку на 30-50 градусів, там тісто дуже добре піднімається. Я своє залишила у хлібопічці).
Вдвічі збільшене тісто, розділити на 9-12 частин, сформувати кульки і перекласти на деко (з пергаментом).

*Якщо тісто злегка липке, не потрібно додавати борошно, краще обробити руки і поверхню стола рослинною олією. Хоча я трохи присипала  поверхню борошном, але зовсім трішки.

Деко накрити рушником або харчовою плівкою і знову покласти в тепле місце на 30 хвилин, дати збільшитися кулькам в 1,5-2 рази, потім обмазати їх яйцем.


Натерти твердий сир на крупній тертці, рівномірно розподілити на кульки, покласти в заздалегідь розігріту духовку (180°) і випікати приблизно 25-30 хвилин, до рум'яної скоринки.

Подавати краще ще гарячими, коли скоринка хрустка, але смачно навіть в холодному вигляді =)

* Тісто універсальне, можна пекти як солоні так і солодкі булочки
СМАЧНОГО!

Коментарі