ЦВЄТАЄВСЬКИЙ ПИРІГ - ВІЧНА ЛЮБОВ!


Після вчорашнього снігу, якось відчутним стало наближення зими. І так мені захотілось провести «осінь» і зробити маленьке свято.
А осінь у мене завжди асоціювалася з яблуками: соковитими, солодкими та кислими, твердими та не дуже, пряними, ароматними...
Тому хочеться провести осінь саме пирогом з яблуками – цвєтаєвським.
Чому цвєтаєвский пиріг - саме цвєтаєвский, точно ніхто не знає. Одні чутки. Кажуть, його сестри Цвєтаєви пекли на початку XX століття і пригощали ним своїх гостей.
Але навряд чи, Марина Цвєтаєва сама його пекла. Як відомо, вона вміла «тільки писати вірші» і готувала жахливо, прямо з рук геть, у чому зізнавалася сама.
Загалом, неважливо як яблучний пиріг виявився пов'язаним з відомим ім'ям. Куди важливіше - органічний смак яблучної кислинки (саме тому яблука повинні бути саме кислих сортів) і солодкої ніжної сметани. Так виходить портрет душевного пирога, здатного подолати осінню тугу, додати принади в туманний літній ранок або врятувати вечір важкого зимового дня.
Цвєтаєвський пиріг, по своїй натурі скоріше домашній, ніж публічний. Тут справа не у зовнішньому лиску і презентабельності, а в багатому внутрішньому змісті.
Приготуйте - він вартий того.
Цей рецепт знає вже майже кожна пристойна господиня, непристойні беруть ручку, зошит і пишуть;) Ті, що худнуть - насичуються очима, стоячи в планці і медитують, ооом :)

Вам знадобиться:

тісто:
1,5 ст. пшеничного борошна ~ 230 г (у мене іноді йде більше)
0,5 ст. сметани ~ 115 г                     
150 г м'якого вершкового масла
0,5 ч. л. розпушувача
*Стакан - 250 мл.

Замісити тісто і прибрати в холодильник на час, поки робимо крем і начинку.

крем:
1 ст. сметани ~ 260 г
1 яйце
1 ст. цукру
2 ст. л. пшеничного борошна
Все збити міксером або просто перемішати виделкою.




начинка:
1 кілограм яблук (беру більше, приблизно 6-9 яблук середнього розміру), очистити від шкірки і нарізати дуже тонко ножем для картоплі.

У форму Ø 24 см руками викласти тісто, роблячи бортики (я розкатую тісто на столі, потім обережно переношу в форму і залишки тіста качалкою обрізаю).




На тісто рівномірно викласти всі тонко нарізані яблука, посипати корицею і залити їх підготовленим кремом. (Трохи підпікаю сам корж, без начинки до напівготовності, але не переборщіть).



Зверху посипати мигдальними пелюстками при бажанні. (Із залишків тіста зробила сніжинки і поклала зверху).
Випікати ~ 50хв. при  t 180° С. Духовка має бути попередньо розігріта до вказаної температури.

Дати добре охолонути, тоді пиріг не буде розвалюватися і розтікатися при нарізанні. Якщо це не бентежить, можна їсти гарячим з кулькою морозива :)

СМАЧНОГО!*


* Оскільки цей рецепт маю давно, то сьогодні обійдуся без характеристики:)) 

Вдалого Вам дня!

Коментарі