Після вчорашнього снігу, якось
відчутним стало наближення зими. І так мені захотілось провести «осінь» і
зробити маленьке свято.
А осінь у мене завжди асоціювалася
з яблуками: соковитими, солодкими та кислими, твердими та не дуже, пряними, ароматними...
Тому хочеться провести осінь саме
пирогом з яблуками – цвєтаєвським.
Чому цвєтаєвский пиріг - саме
цвєтаєвский, точно ніхто не знає. Одні чутки. Кажуть, його сестри Цвєтаєви
пекли на початку XX століття і пригощали ним своїх гостей.
Але навряд чи, Марина Цвєтаєва
сама його пекла. Як відомо, вона вміла «тільки писати вірші» і готувала
жахливо, прямо з рук геть, у чому зізнавалася сама.
Загалом, неважливо як яблучний
пиріг виявився пов'язаним з відомим ім'ям. Куди важливіше - органічний смак
яблучної кислинки (саме тому яблука повинні бути саме кислих сортів) і солодкої
ніжної сметани. Так виходить портрет душевного пирога, здатного подолати осінню
тугу, додати принади в туманний літній ранок або врятувати вечір важкого
зимового дня.
Цвєтаєвський пиріг, по своїй
натурі скоріше домашній, ніж публічний. Тут справа не у зовнішньому лиску і
презентабельності, а в багатому внутрішньому змісті.
Приготуйте - він вартий того.
Цей рецепт знає вже майже кожна
пристойна господиня, непристойні беруть ручку, зошит і пишуть;) Ті, що худнуть
- насичуються очима, стоячи в планці і медитують, ооом :)
Вам знадобиться:
тісто:
1,5 ст. пшеничного борошна ~ 230
г (у мене іноді йде більше)
0,5 ст. сметани
~ 115 г
150 г м'якого вершкового масла
0,5 ч. л. розпушувача
*Стакан - 250 мл.
Замісити тісто і прибрати в
холодильник на час, поки робимо крем і начинку.
крем:
1 ст. сметани ~ 260 г
1 яйце
1 ст. цукру
2 ст. л. пшеничного борошна
Все збити міксером або просто перемішати
виделкою.
начинка:
1 кілограм яблук (беру більше, приблизно 6-9 яблук середнього
розміру), очистити від шкірки і нарізати дуже тонко ножем для картоплі.
У форму Ø 24 см руками викласти
тісто, роблячи бортики (я розкатую тісто
на столі, потім обережно переношу в форму і залишки тіста качалкою обрізаю).
На тісто рівномірно викласти всі
тонко нарізані яблука, посипати корицею і залити їх підготовленим кремом. (Трохи підпікаю сам корж, без начинки до
напівготовності, але не переборщіть).
Зверху посипати мигдальними
пелюстками при бажанні. (Із залишків
тіста зробила сніжинки і поклала зверху).
Випікати ~ 50хв. при t 180° С. Духовка має бути попередньо
розігріта до вказаної температури.
Дати добре охолонути, тоді пиріг
не буде розвалюватися і розтікатися при нарізанні. Якщо це не бентежить, можна
їсти гарячим з кулькою морозива :)
СМАЧНОГО!*
* Оскільки цей рецепт маю давно, то сьогодні обійдуся без характеристики:))
Вдалого Вам дня!
Коментарі
Дописати коментар