АРАХІСОВА ПАСТА






Давно хотіла спробувати приготувати арахісову пасту. Після довгих пошуків, я наштовхнулася на рецепт відомого російського блогера Андрія Рудькова. Рецепт виявився простішим ніж я очікувала.

Блогер пропонує взяти обсмажений або навіть солоний. Особисто я брала сирий чищений арахіс - 500 г.
Отже, для початку горіхи потрібно обсмажити (просушити). Для цього висипаєте рівним шаром на деко і ставите в духовку на 180 градусів, хвилин на 25. Кожні п'ять хвилин потрібно перемішувати все ложкою, щоб арахіс просушити з усіх боків. Десь на 15-й хвилині піде приємний горіховий аромат.
Просушеним горіхам потрібно дати охолонути хвилин 5-10 і зняти шкірку. Завдяки тому, що горіхи прожарилися в духовці, лушпиння буде зніматися якщо просто перетерти горішки між пальців.

Далі найголовніше. Потрібен хороший блендер / комбайн / подрібнювач. Прилад, який добре подрібнює, потужний. Перекладіть арахіс в чашу невеликими порціями. І перебивайте блендером.
Тут ось який процес. Спочатку горіхи просто почнуть подрібнюватись. Через пару хвилин буде здаватися, що все, вже нічого нового не відбувається. Але ви продовжуйте збивати. Справа в тому, що горіхи поступово почнуть виділяти олію, і ця волога допоможе перетворити горіхову крихту в пасту. На це може піти від 6 до 15 хвилин.

Якщо блендер не справляється, і навіть через 10 хвилин вийшла тільки дрібна крихта, додайте пару ложок меду або сиропу агави, наприклад. Це підштовхне процес гомогенізації. Але краще постаратися зробити це без добавок....

Готову пасту перекладіть в банку і зберігайте закритою пару тижнів. Їсти її добре з тостами, печивом, можна додавати в морозиво або просто їсти ложкою. Якщо хочете отримати шоколадну пасту - потрібно порубати шоколад ножем на дрібні шматочки і засипати в блендер до пасти, збивайте ще хвилин 5-10.

Про калорійність:
Не слід захоплюватися пастою, адже вона має високу калорійність. У 100 грамах арахісової суміші знаходиться:
Калорійність 603,98 ккал
Вуглеводів 16,74 грам
Білків 22,56 грам
Жирів 48,02 грам
Показник калорійність залежить від вживаної маси продукту:

100 гр. 603,99 ккал
1 ст. 225 ккал
1 ст. л. 157 ккал
1 ч. л. 96 ккал

Про процес: щоб менше бруднитися і морочитися, купіть чищений, але не солоний і не обсмажений арахіс. Помийте його, просушіть на рушнику і потім рівним шаром насипте на деко, який ви поставите в духовку, прогріту до 180 градусів на 25 хвилин. Слідкуйте, щоб не підгорів. Якщо ви взяли не чищений, то приблизно через 5 хв. в духовці, почуєте легеньке потріскування – це лопається верхня оболонка. Загалом не трудомісткий процес.

Про вартість: в середньому 30 грн./500 г.

Про смак. Висновки. Мені сподобався, але не вау. В пасті відчувалися крупинки. Маленькі, але були. Можливо велику роль грає потужність техніки, яка використовується. Або я відношусь до тих людей, які не дуже люблять арахісову пасту/масло. Оцінка 4 із 5. Та спробувати варто, бо печиво з такої пасти – надзвичайне.

СМАЧНОГО!




Коментарі