Давно хотіла спробувати приготувати арахісову пасту. Після
довгих пошуків, я наштовхнулася на рецепт відомого російського блогера Андрія
Рудькова. Рецепт виявився простішим ніж я очікувала.
Блогер пропонує взяти обсмажений або навіть солоний.
Особисто я брала сирий чищений арахіс - 500 г.
Отже, для початку горіхи потрібно обсмажити (просушити). Для цього висипаєте рівним шаром на деко і ставите в духовку на 180 градусів, хвилин на 25. Кожні п'ять хвилин потрібно перемішувати все ложкою, щоб арахіс просушити з усіх боків. Десь на 15-й хвилині піде приємний горіховий аромат.
Просушеним горіхам потрібно дати охолонути хвилин 5-10 і зняти шкірку. Завдяки тому, що горіхи прожарилися в духовці, лушпиння буде зніматися якщо просто перетерти горішки між пальців.
Далі найголовніше. Потрібен хороший блендер / комбайн / подрібнювач. Прилад, який добре подрібнює, потужний. Перекладіть арахіс в чашу невеликими порціями. І перебивайте блендером.
Тут ось який процес. Спочатку горіхи просто почнуть подрібнюватись. Через пару хвилин буде здаватися, що все, вже нічого нового не відбувається. Але ви продовжуйте збивати. Справа в тому, що горіхи поступово почнуть виділяти олію, і ця волога допоможе перетворити горіхову крихту в пасту. На це може піти від 6 до 15 хвилин.
Якщо блендер не справляється, і навіть через 10 хвилин вийшла тільки дрібна крихта, додайте пару ложок меду або сиропу агави, наприклад. Це підштовхне процес гомогенізації. Але краще постаратися зробити це без добавок....
Отже, для початку горіхи потрібно обсмажити (просушити). Для цього висипаєте рівним шаром на деко і ставите в духовку на 180 градусів, хвилин на 25. Кожні п'ять хвилин потрібно перемішувати все ложкою, щоб арахіс просушити з усіх боків. Десь на 15-й хвилині піде приємний горіховий аромат.
Просушеним горіхам потрібно дати охолонути хвилин 5-10 і зняти шкірку. Завдяки тому, що горіхи прожарилися в духовці, лушпиння буде зніматися якщо просто перетерти горішки між пальців.
Далі найголовніше. Потрібен хороший блендер / комбайн / подрібнювач. Прилад, який добре подрібнює, потужний. Перекладіть арахіс в чашу невеликими порціями. І перебивайте блендером.
Тут ось який процес. Спочатку горіхи просто почнуть подрібнюватись. Через пару хвилин буде здаватися, що все, вже нічого нового не відбувається. Але ви продовжуйте збивати. Справа в тому, що горіхи поступово почнуть виділяти олію, і ця волога допоможе перетворити горіхову крихту в пасту. На це може піти від 6 до 15 хвилин.
Якщо блендер не справляється, і навіть через 10 хвилин вийшла тільки дрібна крихта, додайте пару ложок меду або сиропу агави, наприклад. Це підштовхне процес гомогенізації. Але краще постаратися зробити це без добавок....
Готову пасту перекладіть в банку і зберігайте закритою пару тижнів. Їсти її добре з тостами, печивом, можна додавати в морозиво або просто їсти ложкою. Якщо хочете отримати шоколадну пасту - потрібно порубати шоколад ножем на дрібні шматочки і засипати в блендер до пасти, збивайте ще хвилин 5-10.
Про калорійність:
Не слід захоплюватися пастою, адже вона має високу калорійність. У 100 грамах арахісової суміші знаходиться:
Не слід захоплюватися пастою, адже вона має високу калорійність. У 100 грамах арахісової суміші знаходиться:
Калорійність 603,98 ккал
Вуглеводів 16,74 грам
Білків 22,56 грам
Жирів 48,02 грам
Показник калорійність залежить від вживаної маси продукту:
100 гр. 603,99 ккал
1 ст. 225 ккал
1 ст. л. 157 ккал
1 ч. л. 96 ккал
Вуглеводів 16,74 грам
Білків 22,56 грам
Жирів 48,02 грам
Показник калорійність залежить від вживаної маси продукту:
100 гр. 603,99 ккал
1 ст. 225 ккал
1 ст. л. 157 ккал
1 ч. л. 96 ккал
Про процес: щоб менше
бруднитися і морочитися, купіть чищений, але не солоний і не обсмажений арахіс.
Помийте його, просушіть на рушнику і потім рівним шаром насипте на деко, який
ви поставите в духовку, прогріту до 180 градусів на 25 хвилин. Слідкуйте, щоб
не підгорів. Якщо ви взяли не чищений, то приблизно через 5 хв. в духовці,
почуєте легеньке потріскування – це лопається верхня оболонка. Загалом не
трудомісткий процес.
Про вартість:
в середньому 30 грн./500 г.
Про смак.
Висновки. Мені сподобався, але не вау. В пасті відчувалися крупинки.
Маленькі, але були. Можливо велику роль грає потужність техніки, яка
використовується. Або я відношусь до тих людей, які не дуже люблять арахісову
пасту/масло. Оцінка 4 із 5. Та спробувати варто, бо печиво з такої пасти – надзвичайне.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Дописати коментар